представником літератури доби просвітництва не є

6 Література Просвітництва. 7 Ідеологія Просвітництва. 8 Опозиція до Просвітництва. Художнім відкриттям доби Просвітництва стали нові жанри — філософська повість і роман виховання, які відображали самий дух епохи з її прагненням до пізнання та освіти. Епоха Просвітництва була також часом надзвичайно тісної взаємодії багатьох національних літератур і культур. Своєрідність українського Просвітництва в тому, що тут ще не було середнього класу — носія ідей Просвітництва в Європі, тому українські просвітники — це дворяни й міщани, об'єднані вірою у перетворювальну силу освіти.


Представники просвітництва в Україні, світі створили багато унікальних шедеврів, які зараз читають всі школярі та студенти. Просвітництво — ідейна течія, що ґрунтувалася на переконанні у вирішальній ролі розуму і науки в пізнанні «природного порядку» для людини і суспільства. Просвітництво представники. Англія: Дж. Свіфт, Д. Дефо, Дж. Аддісон. Франція: Вольтер, Ж.-Ж. Руссо, Бомарше, Дідро, Ламетрі, Монтеск’є, Маблі. Німеччина: Лессінг, Ґете, Шіллер; Росія: Фонвізін, Радищев, поети-декабристи; Україна: Григорій Сковорода.


Література доби просвітництва. XVIII ст. увійшло в історію як доба Просвітництва - епоха змін і оновлення. Вони зачіпали не якусь одну, а різні боки життя - релігію і політику, освіту й виховання, культуру й мистецтво, науку й техніку. 1. Витоки Просвітництва. На межі ХVІІ-ХVIII ст. в Європі склалася нова ідейна течія - Просвітництво. Його поява була підготовлена змінами в умовах життя, які відбувалися під впливом розвитку капіталізму, природничо-наукового перевороту й поширення раціоналізму - віри в безмежні можливості людського розуму. Ідеали Просвітництва поширилися не лише в Європі, а й у .


Видатні представники Просвітництва в літературі: Вольтер, Шарль Луи де Монтеск'є, Дені Дідро, Жан-Жак Руссо, Олівер Голдсміт, Михайло Ломоносов. Просвітництво в Україні представляли випускники Києво-Могилянської академії. Видатний український просвітник – це Григорій Сковорода. До культурних надбань доби Просвітництва слід віднести стримке розповсюдження газет, початок видання журналів та енциклопедій, а також поява громадських клубів, де проходили дебати з важливих суспільних питань. Це академії, наукові товариства, масонські ложі, гуртки, світські і мистецькі салони та кав'ярні.


Доба просвітництва як особлива історико-літературна доба. Основні напрямки у літ. 18 ст. та їх представники. Аналіз просвітницького твору. XVIII століття — поворотний етап у духовному розвитку людства. Саме в добу Просвітництва в літературу вступило нове покоління письменників, що принесли не тільки новий зміст і нові форми, а й новий погляд на роль літератури, яка проголошувалась дієвим засобом перетворення суспільства. Літературне життя доби Просвітництва характеризується пожвавленням національних зв’язків, активною перекладацькою діяльністю, що дає змогу говорити про єдиний літературний процес у XVIII ст. Протягом усього XVIII ст. центри літературного і культурного життя переміщувались.


Особливості розвитку мистецтва доби Просвітництва. Зростання ролі літератури в житті суспільства. Батьківщиною Просвітництва вважається Англія, де в другій половині XVII ст. під впливом буржуазної революції зародилось багато ідей, характерних для всієї епохи Просвітництва. Характерною рисою Просвітництва було прагнення його представників до перебудови всіх суспільних відносин на основі розуму, рівності, справедливості, що, на їх думку, випливає з самої природи, прав людини. Просвітителі проголосили культ розуму і природи. Просвітителі намагались довести, що суб’єктом історії є не Бог, а сама людина. Але ідея Бога не була відкинута. Про Бога згадують майже в усіх філософських трактатах того часу.


Загальна характеристика доби Просвітництва2. Вольтер – один із представників філософії Просвітництва3. Філософ Просвітництва Жан Жак Руссо4. Матеріалістичній напрямок у філософії Просвітництва та його представники. Зміст. Вступ. 1. Загальна характеристика доби Просвітництва. 2. Вольтер – один із представників філософії Просвітництва. 3. Філософ Просвітництва Жан Жак Руссо. 4. Матеріалістичній напрямок у філософії Просвітництва та його представники. Висновки. Список використаної літератури. Вступ. Ідеї Просвітництва справили такий величезний вплив на всі напрямки духовного життя європейського суспільства, що дали назву новій культурно-історичній добі.


Термін "Просвітництво" набуває статусу самостійної лексичної одиниці у тому ж XVIII ст. Його використовували Ф.М.Вольтер, Й.Гердер, але остаточно він був закріплений після виходу статті І.Канта "Що таке Просвітництво" (1784 p.). Кант визначив Просвітництво як "вихід людини із стану власного неповноліття". Основна мета Просвітництва за Кантом — вільне використання людського розуму для прогресивного перетворення суспільства. Носіям ідеології Просвітництва було притаманне схиляння перед розумом, віра в його безмежні можливості й перетворювальну силу. В цьому вони продовжували гуманістичні традиції доби Відродження.


Обладнання: інформаційні пакети «Доба Просвітництва»; підручник; ЛСК «Позначки»; «Словник літературознавчих термінів»; портрети митців доби Просвітництва та виставка їхніх творів; вислів Д. Писарєва. Хід уроку. І. Евокація. 1. Слово вчителя про значення теми в курсі вивчення світової літератури. Німецьке бюргерство, економічно слабке, не мало змоги очолити антифеодальну боротьбу. Тому в Германії набули поширення ідеї «просвітницького абсолютизму», надії на політичні реформи зверху. Німецькі просвітники рідко ставили соціально-політичні питання, на першому місці у них було завдання естетичного виховання людини. Яскраві представники літератури доби Просвітництва та найвизначніші їхні твори.


Історія західноєвропейської культури, відомі представники Просвітництва. Розгляд функцій цивільного суспільства. Забезпечення права на захист, власність і волю. Німецька література доби Просвітництва - це твори Готгольда Лессінга, Йоганна Гете, Фрідріха Шіллера та ін. “Найбільший з німців” Йоганн Гете стояв у центрі епохи, його трагедія “Фауст”, за словами Олександра Пушкіна, - “величезне творіння поетичного духу”. Всі інші форми політичної рівності є не що інше як непорозуміння й не мають права на існування. Ці й інші політично-філософські погляди Гегеля вплинули на історію суспільно-політичної думки. У такий спосіб в епоху Просвітництва були створені три політико-правові доктрини.


Просвітництво XVIII ст.— це якісно новий етап у розвитку української філософської думки. Він характеризується поширенням ідей класичного західноєвропейського Просвітництва, а також утвердженням в Україні двох типів ідеології Просвітництва: 1. Ідеологія дворянського Просвітництва, яка виражала інтереси міщан та сил, що були зацікавлені у розвитку освіти і науки, техніки. Вони виступали за вдосконалення розуму як запоруки історичного поступу людства. Це — науково-освітній напрям.


А Просвітництво у німецькій літературі зосереджувала увагу на внутрішньому світі людини й на її проблемах. Її основним представником у цій країні був Гете. Його твір «Фауст» несе у собі головний просвітницький задум: довести, що людина має високе призначення, і показати сенс її життя на цьому світі. Основними літературними жанрами Доби були роман та філософська повість, але загалом письменники намагалися не дотримуватися лише одного жанру, адже як казав Вольтер: «Всі жанри гарні, крім нудного». Загалом, література цієї доби порушує проблеми державного та суспільного устрою, впливу суспільства .

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

чудо пропись илюхина 3 часть ответы стр 31

японское шоу угадай где твоя жена

гдз математика 1 клас робочий зошит листопад відповіді 2 частина