мова це однина чи множина

Множина́ (лат. numerus pluralis, або просто pluralis) — в мовознавстві форма числа. У більшості сучасних індоєвропейських мов множина протиставляється однині. У категорії множині виділяють так складові: дистрибутивна множина (pluralis distributivus) — означає багато предметів (лист — листи, брат — брати, прут — прути); збірна множина (pluralis collectivus) — виражає сукупність однакових предметів (лист — листя, брат — браття, прут — пруття).


Для розрізнення кількісних ознак є дві числові форми — однина і множина (зошит — зошити, поле — поля). Є іменники, які мають лише одну форму числа. Уживаються тільки в однині: - власні назви (Одеса, Донбас, Тарас Григорович Шевченко, Чумацький Шлях). Зверніть увагу! Власні іменники в окремих випадках можуть мати і форми множини (сім’я Сосніних, справа Артамонових). - іменники, що означають збірні поняття, сукупність однорідних осіб або предметів, що мисляться як одне ціле (професура, рідня, піхота, селянство, молодь, коріння, гілля); - більшість іменників, що означають матеріал, речовину, хімі.


множина - іменник, жіночий рід, неістота. Відмінок. Однина. Множина. Називний. множина. множини. Родовий. множини. множин. Давальний. СЛОВНИК.ua містить тлумачний словник української мови - понад 130 000 тлумачень із СУМ* та понад 21 000 тлумачень, доданих командою та користувачами СЛОВНИК.ua. Словоформи (орфографічний словник української мови) для більше ніж 260 000 слів. Сервіс звертання містить понад 2600 імен та по батькові. Сервіс транслітерації містить офіційну "паспортну" (КМУ 2010) транслітерацію онлайн. СЛОВНИК.ua містить Помічника, який допоможе вам уникнути суржику та підкаже правильне слово. База "антисуржика" містить понад 700 слів та виразів.


Однина й множина іменників звичайно різняться між собою закінченнями: будинок — будинки, вікно — вікна, дорога — дороги. Проте в іменниках середнього роду на -я (змагання, сузір ‘я) закінчення в обох числах збігаються. Число цих іменників визначаємо, орієнтуючись на слова, що стоять при них: змагання триває — змагання тривають, далеке сузір я — далекі сузір я. У давнину існувала ще третя форма числа іменників —двоїна. Тепер вона зникла, залишилися тільки форми очі, плечі,вуса, які тепер сприймаються як множина, та діалектні форми на зразок дві відрі, дві нозі. Множинні іменники реального значення однини або множини набувають за допомогою числівників: одні двері — двоє дверей; одні ножиці — троє ножиць.


В конспекті використані різні форми роботи, цікаві вправи на визначення роду іменника,робота з підручником, робота з таблицею,вправи на визначення іменників множини і однини, проблемна ситуація, робота в парах, емоційна гра " Розминка", загадки, гра " Хто більше?", "Готуючись дл ЗНО", вибірковий диктант, вправа " Мікрофон". Конспект на урок Українська мова скачати.


Теоретичні матеріали та завдання Українська мова, 3 клас. МiйКлас — онлайн школа нового покоління. Більшість іменників можна вживати як у однині, так і у множині. При цьому ми маємо дві форми одного й того ж слова, адже при зміні слова за числами, змінюється тільки закінчення (можливе чергування у корені слова). У множині іменники можуть мати закінчення –и, –і, -а, -я. Зверни увагу! Є слова, які вживаються тільки в однині. Приклад: молоко кров дружба сум дитинство збіжжя молодь. Зверни увагу! Є слова, які вживаються тільки у множині. Приклад: двері.


· Більшість іменників мають форму однини і множини. (Так). · Назви предметів парної чи симетричної будови — це тільки однина? (Ні). ► Прокоментуйте її (Є іменники, що вживаються тільки в однині, це назви речовин, збірні іменники, іменники з абстрактним значенням, власні назви; а є іменники, що вживаються тільки в множині, це назви парних предметів, назви, що мають матеріально-речовинне значення, назви сукупностей предметів, назви ігор, звичаїв, обрядів, географічні назви.) Розподільний диктант із доповненням. ► Визначте число іменників, розподіліть їх на групи, поєднуючи з прикметником: 1) Уживаються і в однині, і в множині; 2) Уживаються тільки в однині; 3) Уживаються тільки в множині.


Конспект уроку і презентація з української мови на тему: “Змінювання іменників за числами (однина і множина)”. Автор: Вчитель початкових класів Ушкалова Людмила Миколаївна. План-конспект уроку на заявлену тему з медіапрезентацією та методичними додатками, мета якого вчити учнів розуміти і використовувати у мовленні слова «однина» і «множина», вправляти у змінюванні іменників за числами, формувати уміння самостійно робити висновки, узагальнюючи одержані знання, розвивати мислення, творчі здібності, зв’язне мовлення, виховувати інтерес до вивчення української мови, дисциплінованість, взаємодопом.


Змінювання іменників за числами:однина та множина Презентацію підготувала вчитель початкових класів. Мощенської філії КЗ « Хащуватський ліцей» Карташова А. В. Номер слайду 2. мета: ознайомити учнів з поняттям «число іменників», «однина», «множина»; вправляти у змінюванні іменників за числами; розвивати зв’язне мовлення школярів; уміння аналізувати, узагальнювати мовні явища; виховувати любов до рідної землі. Номер слайду 3. І. Організаційний момент.


Іменники – тільки в множині. 04.11.2015 · Мова онлайн · іменник, морфологія української мови. Сьогодні розглянемо випадки, коли іменники вживаються тільки в множині. Попрацюємо над грамотністю свого письма і своєї вимови разом! Іменники, які вживаются тільки в множині. Тільки в множині вживаються іменники, які означають предмети, що складаються з двох або більше однакових частин. Щипці, ножиці, окуляри, сани, гслі, штани.


В праіндоєвропейській мові розрізнялися однина, двоїна і множина. У більшості неслов'янських мов такого розрізнення вже не існує. Двоїна існувала ще за давньоруської доби. Окрім української, серед слов’янських, лише словенська, нижньолужицька та верхньолужицька мови зберегли цю граматичну категорію. В інших слов'янських мовах двоїна майже зникла. Але в усіх слов’янських мовах парадигма числівника «два» зберегла певні особливі характеристики двоїни. В українській мові двоїна збереглася переважно у діалектному мовленні: (дві) руці, (дві) нозі, (дві) селі, (дві) слові; стандартний варіа.


Іноді «стилістична» множина може замінювати собою граматичну однину: Лежали битих м’яс копиці (І. Котляревський); Забери з собою всі лиха, всі зла (Т. Шевченко). Однинні іменники типу шляхта, братія, мишва, маючи значення збірності, здебільшого тільки своєю семантикою надають висловленому негативної оцінки, зневаги, сарказму тощо: Понура шляхта, мов хорти, За двері вийшла (Т. Шевченко); А братія мовчить собі, Витріщивши очі (Т. Шевченко); Задумала мишва вчинить велике діло (Л. Глібов).


1. наявністю відмінкових форм, властивих окремо для однини і множини: рік-а, рік-и і т.д. - рік-и, рік; сел-о, сел-а - сел-а, сіл; тел-я, телят-и - телят-а, телят. Морфологічними показниками у цьому випадку служать відповідні відмінкові закінчення; 2. відповідними синтаксичними зв'язками іменників з іншими словами в реченні: зелена трава, зеленої трави - зелені трави, зелених трав; учень працює - учні працюють . За наявністю форм числа іменники поділяються на три групи: · іменники, що мають форму однини і множини; · іменники, що вживаються тільки в однині (singularia tantum); · іменники, що вживаються тільки в множині (pluralia tantum).


Однина, крім основного свого значення, може виражати узагальнення без вказівки на кількість, тоді іменник не творить форми множини. Наприклад: У будівництві човнів широко використовуються граб, дуб, бук та інша деревина. Протиставлення однини множині може бути семантично нечітким. Форми множини таких іменників вказують на кількісну визначуваність сукупних одиниць (гурти – два гурти, полки – п’ять полків, колективи – кілька колективів). Порівняємо також значення однини і множини в іменниках типу квасолина (одна, виділена із сукупності) і квасолини (кілька, багато, виділених із сукупності).


Іноді «стилістична» множина може замінювати собою граматичну однину: Лежали битих м’яс копиці (І. Котляревський); Забери з собою всі лиха, всі зла (Т. Шевченко). Однинні іменники типу шляхта, братія, мишва, маючи значення збірності, здебільшого тільки своєю семантикою надають висловленому негативної оцінки, зневаги, сарказму тощо: Понура шляхта, мов хорти, За двері вийшла (Т. Шевченко); А братія мовчить собі, Витріщивши очі (Т. Шевченко); Задумала мишва вчинить велике діло (Л. Глібов).


Більшість іменників в українській мові має співвідносні форми однини і множини. До цієї групи належать назви предметів, що піддаються рахунку або кількісному вираженню. Однина - граматичне значення для позначення одного предмета - протиставляється множині, що позначає кілька або багато предметів (день - дні, стіна - стіни, книга - книги, комаха - комахи). Однина, крім основного свого значення, може виражати узагальнення без вказівки на кількість, тоді іменник не творить форми множини. Наприклад: У будівництві човнів широко використовується граб, дуб, бук та інша деревина. Протиставлення однини .


№ 34 Українська мова. Дата:29.11. Тема. Слова в однині та множині. Мета: - навчальна: ознайомити учнів з поняттями «число іменників», «однина», «множина»; вправляти учнів у змінюванні іменників за числами; - корекційно – розвивальна: корегуванти пізнавальну діяльність .Розвивати мовлення і увагу :розвивати фонематичний слух, мовлення дітей, збагачувати активний запас. - виховна: Вчити охайно писати в зошитах виховувати охайність, культуру оформлення письмових робіт. Мовленнєвий матеріал: Я так думаю…., я вважаю,що це…, я гадаю…, я згоден(-а) …., я дізнався(-лась) нового про. - Яким був сьогодн.


В українській мові іменники змінюються за числами. Множина іменників утворюється від однини зміною закінчення або наголосу: гора — гори, вітер — вітри, глибоке знання — глибокі знання. Іменники, які означають сукупність істот або неістот, що сприймаються як єдине ціле, називаються збірними: вороння, дітвора, волосся, листя. Такі іменники вживаються тільки в однині. Назви речовин і матеріалів, почуттів і станів, дій і ознак, більшість власних географічних назв уживаються тільки в однині: цукор, вода, радість, сум, малювання, молодь, Чернігів, Крим. Деякі іменники мають лише форму множини: ножиц.


Спробуйте пояснити, навіщо форму множини іменників ужито замість форми однини. Зверніть увагу: якщо прізвища або географічні назви вживаються у зневажливому значенні, то вони пишуться з малої літери. 1. Вітчизни є різні на світі, а в мене найкраща — одна. Глазова О., Кузнецов Ю., Рідна мова, 6 клас Надіслано читачами із інтернет-сайтів. Вся шкільна программа онлайн, безкоштовні підручники, тести онлайн, календарне планування уроків української мови, домашня робота. Зміст уроку конспект уроку і опорний каркас презентація уроку акселеративні методи та інтерактивні технології закриті вправи (тільки для використання вчителями) оцінювання.


— Змініть іменники за зразком «однина — множина» і навпаки. — Визначте орфограми. (Ненаголошені е, и в корені слова). Висновок. В українській мові є такі іменники, які вживаються тільки в однині або тільки у множині. 2. Самостійна робота (вправа 320, с. 133). — Випишіть іменники в два стовпчики, розподіливши їх за числами. Перевірка виконаної роботи. 3. Хвилинка відпочинку. — Вітю, ти добре вивчив про однину та множину? — Так. — Тоді скажи: штани — однина чи множина? — Угорі — однина, а знизу — множина. 4. «До твого словничка». Робота за таблицею (с. 132).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

чудо пропись илюхина 3 часть ответы стр 31

японское шоу угадай где твоя жена

гдз математика 1 клас робочий зошит листопад відповіді 2 частина